Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. ARABICA

ARABICA

Káva jako taková dostala své jméno po latinském označení rostlinného rodu Coffea. Ze dvou nejznámějších odrůd druhu Coffea arabica - Typica a Bourbon se vyvinulo mnoho odrůd, mezi jinými Caturra, Mundo, Novo, Tico, San Ramon a snad nejproslulejší Blue Mountain.

Kávovník arabica je velký keř s tmavozelenými, oválnými listy. Plody jsou vejcovité a zpravidla obsahují dvě zploštělá semena. Pokud se v plodu vyvine jediné semeno, má kulovitý tvar a označuje se jako perlové zrno.

Česky a babsky řečeno: arabica je všeobecně jemnější než robusta a obsahují méně kofeinu. Shovává se pod ní spousta gourmet (druhů), které ovšem mohou být chuťově výraznější než robusty. Najdete zde od jemnějších káv (Tanzanie Tanga), přes chuťově stabilní výborné kávy (Brazil Pergamino Sul de Minas, Guatemala SHB Teresita, Colombia RIO Magdalena) až po ovocnější podtóny (CostaRica SHB Sierra, Honduras San Jose Marasol).